Je hebt er zo lang naar uitgekeken

 In Persoonlijk

De Spelen zijn eindelijk begonnen! Het paralympische sportfestijn waar sporters, coaches en een heleboel fans vier jaar naar uitgekeken hebben, is gisteren geopend met een indrukwekkende openingsceremonie in het Maracanã. Zelf keek ik er toch zeker ook al een paar uur naar uit, maar dat had vooral praktische redenen…

Afgelopen winter hoorde ik dat ik als medewerker van het mediateam van NOC*NSF mee zou mogen naar de Paralympische Spelen. Omdat de belangstelling weliswaar groeiende is, maar veel media ervoor kiezen om geen verslaggevers af te vaardigen, verzorgt NOC*NSF zelf een belangrijk deel van de verslaggeving tijdens de Spelen. Ons mediateam bestaat uit drie schrijvers, twee fotografen en een medewerker voor de back office. Daarnaast is er een persvoorlichter die alle aanvragen voor interviews verwerkt en de persmomenten organiseert.

Uiteraard zijn er ook Nederlandse journalisten aanwezig, hier in Rio. Sommigen zijn uit Nederland gekomen, anderen zijn gebleven na de Olympische Spelen en er zijn natuurlijk ook correspondenten die in Brazilië wonen. De vraag was gisteren vooral, wie van hen er naar de openingsceremonie zouden gaan. Gezien het beperkt aantal beschikbare kaarten voor de Nederlandse pers, zouden wij van het mediateam alleen mogen gaan als er kaarten overbleven. Een paar uur voor de ceremonie wisten we dat dat ging lukken. Tijd voor de voorpret was er niet echt. We klapten onze schermen dicht, sprongen in een taxi, trotseerden de avondspits, moesten via twee favela’s om bij het stadion te komen en waren precies op tijd voor de grote happening.

Je merkt hier aan werkelijk alles dat Olympisch en Paralympisch steeds meer op elkaar gaan lijken. De paralympische familie doet er alles aan om de grootsheid en de uitstraling van de grote broer te evenaren. Jullie hebben de opening zelf op tv kunnen zien. Het begint al aardig te lukken, nietwaar? Een zinderend Maracanã zorgde voor een onvergetelijke start van wat -hopelijk voor TeamNL- de succesvolste Paralympische Spelen ooit worden. Onvergetelijk voor mij was het in elk geval ook. Ongelofelijk gaaf om mee te maken, ook al had ik er maar een paar uur naar uitgekeken.

Comments
  • Michiel
    Beantwoorden

    Gaaf man! Geniet ervan.

Leave a Comment