ZZP is de leven (4)

 In ZZP

Mijn leven staat op zijn kop. Net als 800.000 andere Nederlanders ben ik sinds kort ZZP’er. Ik koos er zelf voor en het lijkt me ontzettend gaaf. Toch weet ik niet of het mijn grote droom is. In een serie blogs deel ik mijn ervaringen met je.

Drie ZZP-trends voor 2015

Het is januari en dat is altijd een mooi moment om vooruit te blikken. Mijn eigen jaar begint goed, met voortzetting van een fulltime opdracht, waarover ik eerder al een blog schreef. In de kerstperiode vond ik tijd om mijn website af te maken en ik ben blij dat die vorige week online is gegaan, na twee maanden hard werken. Ik hoop voor mijn collega-ondernemers dat ze ook een mooi jaar tegemoet gaan. We zijn intussen met velen en we zitten niet stil. Daarover nadenkend, kwam ik tot een drietal ontwikkelingen, die ik voorzie voor 2015. Beschouw ze maar als mijn lijstje voor dit jaar. Het is immers januari, de tijd van vooruitblikken…

Trends voor ZZP in 2015

Groei niet ten einde

In 2015 komen er nog meer ZZP’ers bij in Nederland. Dat denk ik althans. De signalen zijn er. Het wordt door velen nog altijd als aantrekkelijk gezien om voor jezelf te beginnen en dat zal ook dit jaar gelden. Het kabinet denkt na over het aanpakken van schijnzelfstandigen en wil ook de bonafide ZZP’er wellicht meer aan banden gaan leggen. Dat zal voorlopig geen rem zetten op de groei. Een andere factor die daarbij een rol speelt is dat het economisch tij weliswaar lijkt te keren, maar dat we toch nog de nodige ontslagenen zullen gaan zien, waarbij massa-ontslag niet uitgesloten is. Telecomproviders reorganiseren en richten zich op nieuwe markten, waarin meer geautomatiseerd gewerkt wordt.

Rechtbank-organisaties en het gevangeniswezen worden kritisch doorgelicht. Niet iedereen komt in aanmerking voor vervroegde pensionering of outplacement. Het medialandschap blijft in beweging. Omroepen bezuinigen, kranten en tijdschriften saneren drastisch of verdwijnen zelfs uit de schappen.Wie geen plek meer vindt in loondienst en een specialisme heeft waar hij markt voor ziet, maakt makkelijk de stap om zelfstandig verder te gaan. De groei van het aantal ZZP’ers is nog niet voorbij.

Pensioenfonds komt eraan

Eén van de grootste valkuilen van de zelfstandig ondernemer is het vergeten van de oudedagsvoorziening. Geld opzij zetten als je een onderneming opbouwt valt niet mee. Zeker niet als je het pas over tientallen jaren terug zult zien. De discipline opbrengen is lastig en de financiële ruimte is er ook niet altijd. Daarop wordt dit jaar ingesprongen. Het pensioenfonds voor de ZZP’er komt eraan. Meerdere partijen zullen met een aanbod komen. De doelgroep groeit, dus er is in toenemende mate markt voor. Aan de ondernemer de taak om te bekijken of zo’n aanbod passend is, of het fiscaal aantrekkelijk is en of het voordeliger is dan zelf zorgen voor je pensioen. Dit jaar wordt ZZP-pensioen een onderwerp om in de gaten te houden.

ZZP’ers verenigt u

In het verlengde van pensioenfondsen zijn er meer initiatieven die ZZP’ers verenigen. Sommigen bestaan al. Weleens gehoord van een broodfonds? We kennen vrijwel allemaal de collectieven, die een veelheid aan onderwerpen gezamenlijk inkopen of afrekenen. Brandstof, energie, verzekeringen, alles kan in collectieve vorm worden aangeschaft, ook door de ZZP’er. Je wilt immers zelfstandig zijn, maar als het kan toch van schaalvoordelen profiteren. Daarnaast kun je niet overal verstand van hebben. Soms is het handig als je mee kunt liften op gebundelde kennis. Misschien komt er zelfs wel een vakbond voor ZZP’ers? In elk geval zie ik een zich doorzettende trend naar bundeling van krachten in 2015. De ZZP’ers verenigen zich.

En dan…

Uiteraard ben ik geen trendwatcher, geen ondernemingsdeskundige en zelfs geen marktonderzoeker. Dit zijn simpelweg ontwikkelingen die ik om mij heen zie, oppik uit de actualiteit en die mij als zelfstandig ondernemer bezighouden. Ik denk dat ze in 2015 een rol spelen in jouw leven als ZZP’er en daarom schreef ik ze voor je op. Voorzie jij andere trends? Wil je erover sparren? Spreek me dan aan op Twitter: @citrus_pers

Leave a Comment